Att bearbeta och tillgängliggöra kunskap

”Vad tror du om att översätta en av mina engelska artiklar till svenska? Och på ett enklare sätt lyfta fram budskapen i texten?” För några veckor sedan kontaktade Magnus Ringberg mig med en öppen fråga, om jag trodde mig kunna hjälpa till att bearbeta hans text och arbeta med copy kring huvudbudskap.

Möjligheten att jobba med uppdrag där jag kombinerar tre av mina favoritämnen – yoga, vetenskap och kommunikation – dyker inte upp varje dag så det kändes självklart att tacka ja till uppdraget. Att jag redan innan har förtroende för Magnus och respekt för den kunskap han delar är minst lika avgörande.

Sagt och gjort, nu är Magnus artikel om andning och yoga publicerad på svenska på hans hemsida, tillsammans med bilder och huvudbudskap. Magnus är upphovsman till text, bilder och layout och jag har bearbetat hans text till svenska och tillsammans har vi formulerat 8 huvudbudskap.

Mitt fokus har legat på att förenkla och tillgängliggöra kunskapen i artikeln till målgruppen, i det här fallet primärt yogalärare och utövare av yoga. Magnus är en typisk ”expert”, en person som har så mycket kunskap om ett ämne att det ibland blir klurigt att på ett enkelt sätt förmedla kärnan i budskapet.

Jag säger det inte på ett negativt sätt, det är snarare en generalisering utifrån alla de yrkesmänniskor och sakkunniga jag arbetat med, och hjälpt genom att ställa fråga på fråga på fråga. Menar du så här? Vad betyder det? Och om vi tar bort det svåra ordet, hur skulle du beskriva det då? Hur lite kan vi skriva utan att tappa kunskap och djup? Hur mycket kan vi skriva utan att läsaren ska tappa intresset? Jag förstår att just det känns viktigt för dig att berätta, men är det nödvändigt för läsaren för att hen ska förstå? Kan du ge ett exempel? Och så vidare i all oändlighet.

Tillsammans har vi jobbat med organisk spridning av artikeln i våra redan etablerade kommunikationskanaler, med bilder anpassade främst för Instagrams händelser och flöde. Analysen av spridningen får vänta några veckor till, och det ser jag med spänning fram emot!

Om du är nyfiken på resultatet, oavsett om du kikar ur kommunikationsperspektiv eller av nyfikenhet på andning in yoga, välkommen att läsa artikeln i sin helhet på www.magnusringberg.com.

Direktlänk till artikeln: Styr vi andningen för mycket i yoga?

Funderar du också på hur du kan sprida kunskap till din målgrupp på ett nytt sätt? Varmt välkommen att höra av dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s